PROGRAM
Svenska Demensdagarna 24-25 maj 2023
Professor Bengt Winblad beskriver utvecklingen av läkemedel riktade mot framförallt den kognitiva nedsättningen vid Alzheimers sjukdom. Därefter följer en beskrivning av nuvarande godkända läkemedel. Slutligen beskrivs vad den basalvetenskapliga forskningen åstadkommit för att få läkemedel som påverkar underliggande patologi. Vi har nyligen sett två läkemedel mot Alzheimers sjukdom bli godkända i USA och det ena av dessa, Lecanemab, är svenskutvecklat. Bengt Winblad kommer att beskriva de olika faser som ingår i framtagandet av ett nytt läkemedel och exemplifiera detta med hur antikroppar utvecklats mot de viktigaste patologiska förändringarna i hjärnan, senila plack och neurofibrillförändringar.
Bengt Winblad, Professor/Överläkare, Karolinska Institutet / Karolinska Universitetssjukhuset
Onsdag 24 maj kl 10:00
Lokal: Kongressen
Susanne Åsander skulle vidareutveckla sig inom sitt affärssystemarbete men landade med diagnosen Alzheimers sjukdom och en nytt kapitel i livet, 59 år gammal. Hur gör man då? Vilka tankar uppstår och vad kan vi göra bättre? Susanne samtalar med Moa Wibom och de utlovar både skratt och en del tårar. ” Jag själv valde att gå ut offentligt och berätta om min diagnos, det har jag inte ångrat, jag har mött så mycket kärlek och omtanke.”
Susanne Åsander, F.d Produktdirektör och Moa Wibom, Silvialäkare, verksamhetschef, VO Kognitiv medicin Ängelholm
Onsdag 24 maj kl 15:45
Lokal: Kongressen
Vid utredning och behandling av demenssjukdomar/kognitiva sjukdomar spelar kognitiva funktioner en central roll. Kognitiva funktionsnedsättningar kan ta sig många olika uttryck och innebära många olika svårigheter i vardagen för en person som har drabbats av en kognitiv sjukdom. Men vad är egentligen kognition? Jens Berggren är psykolog och kommer att ge en introduktion till hjärnans olika kognitiva domäner och hur vi på ett objektivt sätt kan undersöka och mäta kognitiva förmågor. Kunskap om kognition är viktigt både vid utredning och diagnostik av personer med kognitiv svikt men också för att kunna ge rätt stödinsatser, ha ett gott professionellt bemötande och erbjuda god omvårdnad.
Aron Sjöberg, Neuropsykolog, Region Gotland
ersätts på grund av sjukdom av Jens Berggren, Psykolog
Torsdag 25 maj kl 09:15
Lokal: Kongressen
Sinnebilden av den förväntade äldreomsorgspersonalen är en svenskfödd kvinna med en kortare utbildningsbakgrund. Detta är under omvandling. En åldrande befolkning i samspel med tilltagande svårigheter att rekrytera och behålla personal har inneburit att utrikesfödda kvinnor och män redan utgör och kommer att utgöra en nödvändig rekryteringsbas i vård och omsorgsarbete. Men även om andelen utrikesfödd personal i äldreomsorgen fördubblats de senaste tio åren, är kunskapen om deras upplevelser och arbetsvillkor fortfarande begränsad. I denna föreläsning presenteras resultat som visar både på möjligheter och utmaningar som denna personalkategori kan möta i det dagliga arbetet. Vidare kommer presentationen att fokusera på betydelsen av personcentrerade arbetsvillkor för att skapa en inkluderande och icke-diskriminerande arbetsmiljö för denna personalkategori, men också som en förutsättning för att kunna utföra en personcentrerade vård- och omsorg.
Palle Storm, Socionom, fil. dr i socialt arbete, Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet
Torsdag 25 maj kl 14:30
Lokal: Kongressen