Presentation av Föreläsare
Svenska Demensdagarna 24-25 maj 2023
Svenska Demensdagarna 24-25 maj 2023
Professor/överläkare i geriatrik. Främsta forskningsfokus är läkemedelsutveckling vid Alzheimers sjukdom.
Har en bakgrund där jag arbetade globalt med IT-affärssystem i nästan 40 år. Våren 2018 fick jag minnesproblem och trodde att jag ”gått in i väggen”. Jag fick istället en Alzheimerdiagnos. Efter att ha bottnat i sorg över att mitt liv kanske inte blir som tänkt har jag ändå tillsammans med min familj och make hittat en ny plattform för det fortsatta livet där jag ser det positiva i varje dag.
Jag har arbetat som klinisk neuropsykolog i över 15 år. I dag arbetar jag inom Region Gotland med neuropsykologiskt utredningsarbete och behandling av vuxna med förvärvade hjärnskador och olika typer av kognitiva sjukdomar. Förutom att arbeta kliniskt är jag också aktiv i riksstyrelsen för Sveriges Neuropsykologers Förening och sitter med i styrelsen för Svensk förening för Kognitiv Medicin som är en förening för att främja kommunikation, utbildning och forskning inom området kognitiv medicin.
Jag heter Palle Storm, är undersköterska, socionom och forskare och lektor i socialt arbete vid Stockholms universitet. I min forskning har jag främst fokuserat på möjligheter och utmanas som artikuleras i äldreomsorgens allt mer mångetniska arbetsgrupp.
Gunilla är utbildad socionom med inriktningen organisation och ledarskap och tog examen i januari 2014. Hon har arbetat som enhetschef inom äldreomsorgen både inom särskilt boende och hemtjänstens verksamheter. Tidigare har hon arbetat som projektledare för kompetensutvecklingsmodellen Evikomp som idag har närmare 14 000 användare i Östergötland. Gunilla arbetar nu som projektledare/utvecklingsledare på FoU Centrum och är bland annat ansvarig projektledare av förstudien Yrkesresan Äldreomsorg.
Matilda har studerat till socionom, med inriktning socialt arbete ur ett behandlingsperspektiv och tog examen januari 2012. Matilda har sedan dess arbetat som biståndshandläggare och skolkurator innan anställningen på FoU Centrum. Innan och under studierna arbetade hon i hemtjänsten, erfarenheter som varit användbara i rollen som kompetenssamordnare/assisterande projektledare i kompetensutvecklingsmodellen Evikomp. Matilda jobbar nu även som enhetssamordnare för Evikomp.
Hugo Tham har i 40 år frilansat som dansare, musikalartist och specialpedagog i främst Skandinavien. Med många scenisk och pedagogisk erfarenheterna har han samlat på sig mycketkompetens och erfarenhet i ämnet utforskande dans. Senast i ett spännande forskningsprojekt med konstnärlig dans och litteratur förpersoner med tidig diagnos av kognitiv sjukdom. Hugo är diplomerad coach inom Dance for PD och Dance and Dementia.
Länssamordnare i Region Västernorrland sedan 10 år samt deltid demenssköterska vid Geriatriska mottagningen, Örnsköldsviks sjukhus. Nationella uppdrag bl.a styrelseledamot för Svenska Demensdagarna, FKS (föreningen för kognitivt stöd) samt SNUA (svenskt nätverk för unga anhöriga).
Demenssjuksköterska i Örnsköldsviks kommun sedan 2017. Silviasjuksköterska samt specialistutbildning i vård av äldre och demensvård.
Stolt Silviasjuksköterska som under många år arbetat för att göra det bättre för personer med kognitiva sjukdomar och för deras anhöriga. Jag har sedan ca 7 år arbetat heltid på kvalitetsregistret BPSD-registret som syftar till att kvalitetssäkra vården av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom samt att bidra till forskning och utveckling.
Demenssjuksköterska/Silviasjuksköterska i kognitiva teamet Torsby kommun i norra Värmland i samverkan med två av region Värmlands VC. Kognitiva utredningar/uppföljningar. Ansvarig sjuksköterska för en BPSD- avdelning med 9 boendeplatser. Handledare för demensavdelning och demenshemtjänst. Regional koordinator för SveDem i Värmland och Dalarna. Varit projektanställd på BPSD-registret 2020-2021 med förbättringsarbeten i Värmland. Certifierad utbildare BPSD-registret.
Verksamhetsutvecklare som arbetat med BPSD-registret sedan 2011.
Patrick Quinlan är leg. psykolog och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, verksamhetsområde Psykiatri Psykos. Han har en medicine doktorsexamen inom den tvärvetenskapliga disciplinen psykoneuroendokrinologi från Institutionen för Medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. I kliniska studier undersöker han med hjälp av biokemiska, radiologiska och neuropsykologiska metoder om endokrin dysreglering är betydande i neurodegenerativa processer och kognitiva sjukdomar.
Jag har varit arbetsterapeut i 30 år var av 18 år med specifik demensinriktning. Jag har blandanat haft förmånen att få vara med att bygga upp både dagverksamhet och hemtjänstgrupp för personer med demenssjukdom. Jag har under flera år suttit med i FoU samverkansråd för demensfrågor i Sörmland. Sedan ett år tillbaka arbetar jag som demensvårdsutvecklare.Det jag brinner extra mycket för är den personcentrerade aktiviteten som bland annat kan ge guldkanten på tillvaron och minska BPSD.
Jag har arbetat som sjuksköterska sedan 2007 och har en specialistsjuksköterskeutbildning inom vård av äldre. Sedan några år tillbaka är jag doktorand på Karolinska Institutet där jag arbetar med ett projekt som fokuserar på yngre personer med kognitiv sjukdom. Projektets utgår huvudsakligen från personernas egna upplevelser och skattning av livskvalitet, men innehåller även en delstudie med fokus på närståendes upplevelser.
TBA
Anna Siverskog är doktor i Äldre och åldrande och arbetar vid Södertörn högskola, samt vid Hälsohögskolan i Jönköping. Hennes forskning har framförallt fokuserat på äldre hbtq-personer. Nu arbetar hon bland annat med en studie om hbtq och demens, där hbtq-personer med demenssjukdomar intervjuas, samt anhöriga och medarbetare i demensomsorgen. Presentationen på demensdagarna utgår från en intervjustudie med hbtq-personers erfarenheter av äldreomsorg.
Specialistfysioterapeut inom Äldres hälsa med lång klinisk erfarenhet inom geriatrisk rehabilitering. Jag har haft ett specialintresse för ortopedi och hemrehabilitering och disputerade 2021 med en avhandling som utvärderade teambaserad hemrehabilitering efter höftfraktur vid Geriatriskt centrum i Umeå. För tillfället arbetar jag som postdoktor vid Umeå universitet, Fysioterapi, i ett projekt som utvärderar ett e-hälsoverktyg för lungrehabilitering för personer med KOL.
Sofia Herbertsson är enhetschef på Kinnevaldsgården i Växjö. Hon har har arbetat med mat och måltider i hela sitt tidigare yrkesliv,bland annat som chef i måltidsverksamheterna i tre olika kommuner.
Cecilia Svanberg är legitimerad dietist i Växjö kommunsomsorgsförvaltning med måltidsutveckling som specialintresse. Hon utsågs 2018 till Årets Dietist för sitt arbete inom detta område.