Program för Seminarier – 2020
Svenska Demensdagarna 13-14 maj 2020
Konfusion är vanligare än man tidigare känt till. Upp till 30% av patienterna inom slutenvården drabbas, mörkertalet är dock stort. Det är vanligt att personer med demens drabbas av akut konfusion i samband med sjukdom eller yttre psykisk påfrestning. Att som personal ha kunskap om hur personen upplever sitt förvirringstillstånd öppnar möjligheten att lättare förstå och kunna hantera situationen. Det räcker inte med att bara förstå. När t.ex. Magnus ser otäcka kryp på väggen måste vi också veta vad vi ska göra. Det är stor skillnad, i valet av åtgärder, om Magnus konfusion beror på en bakomliggande infektion eller är en effekt av en stökig vårdmiljö.
Margareta Skog, Med. doktor i omvårdnad av äldre, föreläsare, läroboksförfattare
På seminariet presenteras och diskuteras resultat från ett forskningsprojekt kring biståndshandläggares arbete med valfrihetssystem i hemtjänsten för äldre personer med nedsatt beslutsförmåga. I fokus för presentationen står de dilemman som uppstår för biståndshandläggarna och de strategier de använder för att manövrera mellan olika motstridiga krav och förväntningar. Genom valfrihetssystem i hemtjänsten har allt fler äldre fått möjlighet att välja bland konkurrerande utförare av hemtjänsten, såväl offentliga som privata. Intentionen är att ge äldre personer möjligheter till hemtjänst utformad efter individuella önskemål, behov och preferenser genom valfrihet och individanpassad hjälp. Men hur ser biståndshandläggarna på förutsättningarna för äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att erhålla individanpassad hemtjänst av god kvalitet genom att göra bra val, och eventuellt omval, av utförare inom ramen för valfrihetssystem?
Anna Dunér, Professor, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet och Gerd Gustafsson, Universitetslektor, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet
Ulla-Britt Mattsson, Överläkare, Minnesmottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Att vara anhörig till en person med kognitiv sjukdom innebär för många att vara tillgänglig under dygnets alla timmar, veckans alla dagar och ofta utan möjlighet till återhämtning. Det är då viktigt att den anhörige får stöd utifrån sina individuella behov. Det anhörigstöd, som enligt lag ska erbjudas, ska kännetecknas av individualisering, flexibilitet och kvalitet. Men är det stöd som erbjuds ett anhörigstöd för alla? Migrationsskolan vid Kunskapscentrum demenssjukdomar i Region Skåne har i samverkan med samtliga 33 kommuner i Skåne samlat in anhörigas och personals erfarenheter av det stöd som erbjuds. Målet var att undersöka om det finns skillnader i dessa erfarenheter utifrån perspektivet utrikesfödd. Vi kommer att presentera resultatet från denna kartläggning och berätta om hur vi på Migrationsskolan har arbetat vidare tillsammans med fem kommuner i Skåne för att hitta verktyg för att anpassa det anhörigstöd som erbjuds i kommunen.
Ingrid Fioretos, Fil.dr. i etnologi, vårdutvecklare, Migrationsskolan, Kunskapscentrum demenssjukdomar, Region Skåne och Emma Lindgren, Folkhälsovetare, vårdutvecklare, Migrationsskolan, Kunskapscentrum demenssjukdomar, Region Skåne
Caroline har under flera år forskat om ärftlighet och Alzheimers sjukdom och parallellt byggt upp en genetisk vägledningsenhet för demenssjukdomar. I och med detta har hon haft kontakt med flera familjer som är drabbade av sjukdomen. Ofta står man inför etiska dilemman i och med genetikens möjlighet att blicka in i framtiden. Detta kommer bland annat att belysas i föredraget.
Caroline Graff, professor och specialistläkare i klinisk genetik vid Karolinska Institutet.
Jag har arbetat som undersköterska, är leg. Sjuksköterska och arbetar idag som Regional verksamhetschef och utvecklare inom Norlandia Care. Sedan 2006 har jag arbetat som chef och ledare inom vården. Min stora drivkraft och hjärtefråga är att ingen i Sverige ska behöva vara rädd för att bli gammal idag – år 2020.Min föreläsning är en berättelse utifrån egen erfarenhet då jag år 2012 började arbeta som chef på ett demensboende som kan beskrivas som ett närmast sjunkande skepp. Två år senare vann vi Västmanlands folkhälsopris, tog emot studiebesök från norr till söder och var på Expressens löpsedlar för den goda mat som vi lagade. Jag vill berätta och inspirera till att man tillsammans på en arbetsplats kan nå hur långt som helst – bara man vill och förvaltar sitt ledarskap på rätt sätt. Hur kan man som chef och ledare förändra ”det som sitter i väggarna”? Ofta nämns detta både av chefer och medarbetare som hinder för att nå framgång och arbetsglädje på arbetsplatsen. Jag delar med mig av min resa, mina tips och konkreta verktyg med förhoppning om att inspirera till ett framgångsrikt ledarskap inom vård och omsorg.
Pia Sjölund, Regional Verksamhetschef och utvecklare, Norlandia Care
Att ”förlora” sin mamma till sjukdomen PSP (progressiv supra nukleär pares) och hur konsekvenserna av denna sjukdom drabbar hela familjen, både fysiskt men framförallt psykiskt.
Sofia Krispinsson, Anhörig
Föreläsningen behandlar demens och kognitiva störningar ur trafiksäkerhetssynpunkt. Hur bedöms körkortslämpligheten vid kognitiva störningar? Hur ska ett läkarintyg se ut och vad fokuserar transportstyrelsen på i sina bedömningar? När är man olämplig som förare i lagens mening? Detta och mer kommer vi att fokusera på under detta seminarie.
Hevi Aziz , Verksamhetsstöd, Transportstyrelsen och Mikaela Mouritsen, Utredare, Transportstyrelsen
Ju äldre vi blir, desto viktigare att förebygga kognitiva försämringar och vara rädda om hjärnan. Ny forskning visar att ungefär 30 % av risken för demenssjukdomar kan förklaras av hur vi lever, d v s faktorer som går att påverka. Riskfaktorer kopplade till livsstil; som stillasittande och näringsfattig mat, samt minskade kognitiva utmaningar, ensamhet och depression går att ändra, men stöd behövs. Forskning tyder på att den kognitiva förmågan kan förbättras hos personer i riskzonen att utveckla demenssjukdom genom att samtidigt ändra flera livsstilsfaktorer. Globalt sett lever 47 miljoner personer med demenssjukdom. Eftersom vi lever allt längre beräknas antalet öka till 100 miljoner år 2050 – om inget botemedel upptäcks. Att livsstilen verkar ha stor betydelse innebär att en mer hälsofrämjande livsstil kan minska antalet drabbade med tiotals miljoner. För vaskulärt orsakad demens talar mycket för att förbättrad vaskulär hälsa till och med kan få sjukdomen att stanna upp
Charlotta Thunborg, Medicine Doktor, Leg. Fysioterapeut, Karolinska Institutet, NVS, Sektionen för Klinisk Geriatrik och Tema Åldrande, Karolinska Universitetssjukhuset
Nästan alla människor har en relation till musik. Den finns i vår vardag och förgyller viktiga händelser i våra liv. Musik är knutet till vår känsla av identitet, vem vi är, varifrån vi kommer och vad vi har varit med om. Musik kan väcka känslor, påverka stämningar och kan också ge möjlighet att få uttrycka sig. Forskning visar tydligt att musik kan underlätta kontakt och kommunikation, lindra oro, väcka engagemang och motivation, stimulera minnet och öka välbefinnandet hos personer med demenssjukdom. Studier visar också att det finns mycket vård och vårdpersonal kan göra med enkla medel för att implementera musikunderstödd vård i vardagen. Katarina Lindblad är musikterapeut och har tillsammans med Svenskt Demenscentrum utvecklat webbutbildningen Mötas i musik – musik som omvårdnad i demensvården. I en interaktiv, upplevelsebaserad föreläsning varvar hon det senaste inom forskning kring musik och demens, med klingande exempel och praktiska förslag på hur vård och omsorgspersonal kan använda musik som stöd i vården
Katarina Lindblad, Musikterapeut fil mag, doktorand, Musikhögskolan Örebro universitet/frilans
11. Psykisk ohälsa eller demens som förklaring till kognitiv nedsättning?
När vi utreder kognitiva funktionsnedsättningar på misstanke om demenssjukdom eller åldersförändringar, så finns ofta psykisk ohälsa med som en alternativ förklaring till nedsättningarna. Motsvarar patientens eller brukarens besvär utbrändhet, ångest eller Alzheimers sjukdom? Den psykiska ohälsan är vanlig i alla åldrar, och den tar sig annorlunda uttryck i vårt moderna samhälle jämfört med tidigare. För att verkligen individanpassa vård och omsorg till personer med kognitiva nedsättningar behöver vi uppmärksamma den psykiska ohälsan även vid kognitiva nedsättningar, och tala om den med patienter och anhöriga. Genom stöd och behandling för den psykiska ohälsan kan delar eller hela den kognitiva funktionsnedsättningen hävas, med ökad livskvalitet och aktivitetsförmåga som konsekvens. Seminariet kommer att beröra vanliga typer av psykisk ohälsa, hur dessa interagerar med kognitioner, samt hur vi i vården, omsorgen och samhället mer ändamålsenligt kan agera för att hjälpa.
Mikael Ludvigsson, Adjungerad lektor, Specialistläkare Geriatrik resp Psykiatri, IKE, Linköpings Universitet. Psykiatriska kliniken, samt Medicinska- och Geriatriska Akut (MEGA-) kliniken, Region Östergötland.
12. Sexualitet och intimitet vid Alzheimers sjukdom: hinder och möjligheter för hemmaboende par
Demenssjukdomar påverkar parrelationer på en mängd sätt, och en ofta bortglömd aspekt är sjukdomarnas påverkan på sexuella och intima relationer. Existerande forskning har i huvudsak fokuserat på hur vårdpersonal och läkare ska hantera problematiska uttryck för sexualitet i speciella boenden. Men hur upplever personer med demens och deras partners den sexuella och intima relationen? Denna föreläsning presenterar resultaten från en kvalitativ intervjustudie om upplevelser och erfarenheter av sexualitet och intimitet bland personer med Alzheimers sjukdom och deras partners. Studien visar att närhet och beröring uppfattades som fortsatt viktiga för paren. Men studien indikerar också att konflikter, brist på ömsesidighet och upplevelser av personen med demens som annorlunda utgjorde hinder för sexuell närhet för vissa par.
Linn Sandberg, Docent, Södertörns högskola
13. Smärta vid demens: bakgrund och praktiska råd
Smärta hos äldre skiljer sig från smärta hos yngre i flera avseenden. Smärtupplevelsen är delvis förändrad och smärtsamma processer som hjärtinfarkt yttrar sig ibland enbart i form av plötsligt illamående, oro och kallsvett, tillstånd som är lätta att missa. Vid demens försvåras smärtdiagnostiken av att personer redan i tidiga stadier har förändrad kroppsuppfattning och kan prata om ”fel” kroppsdel. Vid svårare former av demens, kan man inte göra vanliga smärtskattningar utan behöver förlita sig på olika smärtbeteenden. Ibland har man bara ett – men typiskt – beteende. Frågan om smärta vid demens är central av flera skäl: smärta skapar onödigt lidande och den nya forskningen visar att smärta är en viktig och underskattad orsak till BPSD. Studier visar att smärtbehandling hos personer med BPSD kan ibland skapa lugn trots att personen inte har kända smärtor. Föreläsningen beskriver smärta vid demens och ger praktiska råd, både när det gäller icke-farmakologiska och farmakologiska metoder.
Peter Strang, Professor/överläkare, Karolinska Institutet och PKC
14. Som får ditt hjärta att sjunga – om konsten att göra vardagen till något du bara inte vill missa!
Jannika Häggström, undersköterska, skådespelerska, sångerska, författare och glädjespridare. Jannika delar med sig av tankar och ögonblicksbilder från vardagen på en alldeles vanlig demensavdelning, en av de roligaste och mest lärorika platser man kan tänka sig. Rafflande berättelser varvas med sång och gitarr, tårta med knäckebröd, värme och ömhet med skratt och tårar, och igenkänningsfaktorn är skyhög. En inspirerande stund, som får dig att undra om det kanske inte är så hopplöst i alla fall, det här Livet…
Jannika Häggström, undersköterska, författare, sångerska
15. Strukturerat stöd vid demens; PER-modellen
Föreläsningen beskriver hur PER-modellen har vuxit fram i samarbete med forskning vid avdelningen Omvårdnad på Mittuniversitetet. PER-modellen är ett strukturerat stöd med evidens, för att förbättra livskvalitet för både anhöriga och närstående. Pedagogiskt, emotionellt och relationsbaserat stöd (PER) som används i tidigt skede direkt efter diagnos har visat sig ge goda resultat på flera sätt. Ökad trygghet, förbättrad livskvalitet och uppskjuten inflyttning till särskilt boende är några av effekterna. PER-modellens värdegrund samt byggstenarna; pedagogik, emotionellt stöd och relationsbaserat stöd presenteras också.
Annika Kjällman Alm, Lektor i Omvårdnad, Mittuniversitetet och Pär Hägglund, Enhetschef Anhörig och närståendestöd, Härnösands kommun
16. Vad kan primärvården göra vid misstänkt demenssjukdom? Fokus på utredning och diagnostik vid kognitiva symtom men även primärvårdens roll i sjukdomsförloppet.
Ålder är den huvudsakliga riskfaktorn för att utveckla demenssjukdom och andelen äldre i befolkningen stiger. Demenssjukdom medför tidigt stora konsekvenser för både patient och närstående. Primärvården har en mycket viktig roll i den basala demensutredningen. Tidig och korrekt diagnostik är betydelsefull för att kunna sätta in rätt stödinsatser. Basal demensutredning består av ett flertal olika insatser enligt de Nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom. Vi kommer särskilt diskutera de kognitiva testerna men även koppla samman dessa med helhetsbedömningen av patientens aktivitets – och funktionsnivå. Gränssnittet mellan basal och utvidgad demensutredning kommer diskuteras. Under seminariet kommer även primärvårdens generella roll i omhändertagandet av personer med demenssjukdom belysas, liksom samverkan med de kommunala insatserna i senare skeden av sjukdomsförloppet. Fall för att illustrera frågeställningarna kommer att användas.
Anna Segernäs Kvitting, MD, PhD, VC Ekholmen, Region Östergötland
17.Vårdförlopp och insatsförlopp vid demens – vad, hur, när och varför?
Ett standardiserat vårdförlopp för kognitiv snedsättning vid demenssjukdom tas fram under våren 2020. Vårdförloppet syftar till att standardisera utredningen av misstanke om demenssjukdom fram till diagnos och att en plan för uppföljning har utfärdats. Ett standardiserat insatsförlopp vid demenssjukdom publicerades 13 juni 2019. Insatsförloppet syftar till att genom en standardiserad modell för samverkan mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst, erbjuda de insatser och belysa de särskilda perspektiv och viktiga områden som behöver beaktas under demenssjukdomens förlopp. Insatser kan exempelvis handla om hemtjänst eller läkemedelsbehandling, särskilda perspektiv och viktiga områden berör exempelvis perspektivet yngre personer med demenssjukdom. De båda standardiserade förloppen ger vägledning i vad en person med demenssjukdom behöver få från både hälso- och sjukvård och socialtjänst hela vägen från misstanke om sjukdomen till vården i livets slutskede. Vid föreläsningen presenteras de båda standardiserade förloppen utifrån ett patientfall.
Madelene Johanzon, Silvialäkare, ordf Nationellt programområde Äldres hälsa, Minnesmottagningen, Medicinkliniken Centralsjukhuset Karlstad, Region Värmland och Frida Nobel, Medicinskt sakkunnig, Socialstyrelsen
18.Välfärdsteknik i äldreomsorgen – vad ser IVO?
IVO presenterar vad vi ser inom området välfärdsteknik, med utgångspunkt i den tillsyn som IVO genomför under 2018 – 2020. Vi diskuterar erfarenheter i utvecklingen av digitala arbetssätt, olika faktorer som har betydelse för att välfärdsteknik inom äldreomsorgen ska kunna införas med hänsyn till brukarens behov samt iakttagelser från tillsynen 2019.
Monica Rådestad, Projektledare för tillsyn av välfärdsteknik, Inspektionen för vård och omsorg IVO
19.Ögonblick att minnas – film för levande samtal
Att få möjlighet att minnas och berätta för andra, mår alla människor bra av. Det är den effekten som projektet Ögonblick att minnas – film för levande samtal, syftar till. Projektet är ett unikt samarbete mellan filmskapare, äldre med kognitiv funktionsnedsättning och erfarna personer inom vården som tillsammans arbetat fram filmer och metodmaterial som du under denna föreläsning kommer få en konkret introduktion till att använda. Projektet är ett samarbete mellan Mantaray Impact (tidigare Mobila Dokumentärredaktionen), Demensförbundet, Villa Cederschiöld (Ersta Diakoni) och Beata Terzis, sakkunnig inom kognition och demens och är utfört med stöd av Arvsfonden, vilket gör att allt material är kostnadsfritt. Genom detta gränsöverskridande projektsamarbete vill vi inspirera personal och chefer till att ge tid till det goda samtalet och lyssna på och bekräfta det som personen med kognitiv funktionsnedsättning själv kommer ihåg och vill berätta.
Pär Lindström, Projektledare, Mantaray Impact och Nathalie Alexandre, Undersköterska, Villa Cederschiölds dagverksamhet Ersta diakoni